بازگشت
بازگشت

حقوق خانواده

22 اردیبهشت 1403, 14:21
حقوق خانواده

در دین اسلام تشکیل خانواده و پاسداری از آن مورد تأکید است و بر اساس سنت نبوی با ازدواج نیمی از دین حفظ می‌شود و این نهاد مقدس شمرده شده‌است. نظر به اهمیت این نهاد اساسی که اساس و بنیان جامعه بر آن نهاده شده، تبیین جوانب حقوقی مرتبط با این نهاد، ضرورتی اجتباب‌ناپذیر است.

خلاصه کتاب حقوق خانواده

کتاب حقوق خانواده مشتمل بر ۱۲ فصل است. در ابتدا خانواده در دیدگاه‌های مختلف به‌ویژه از دیدگاه کتاب و سنت بررسی می‌شود و سپس از این رهگذر اسناد بین‌المللی در حوزه خانواده یا اعضا مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

نکاح و انواع خانواده با ویژگی خانواده‌های نوپدید و قرابت‌های نوین ناشی از تولیدمثل مصنوعی و رابطه این اعضا با یکدیگر در فصلی جداگانه آمده‌است. خواستگاری، نامزدی، انواع نکاح، تفاوت، آثار و نحوه انحلال آن از طریق فسخ، طلاق و بذل مدت بررسی و در یک نگاه ولایت اولیا در نکاح فرزندان به‌ویژه دختران، فصل دیگری است که در این کتاب بدان توجه شده‌است.

به منظور تکمیل موضوعات، دو موضوع خواستگاری و نامزدی نیز بررسی شده و برخی مباحث با درج آرای قضایی تعمیق یافته‌است. همچنین، تلاش شده مطالعه همه‌جانبه‌ای بر اساس آرای فقهی درباره ازدواج مجدد مردان صورت گیرد و ولایت، قیمومیت و حضانت نیز در ابعاد ولی، مولی‌علیه، قیم و حاضن مورد مداقه قرار گیرد.

درباره کتاب حقوق خانواده

ادراک عمومی بر این است که اساس تعاملات خانوادگی بر مدار اخلاق به گردش درمی‌آید و در این شکی نیست، اما از آن‌جا که جنبه اخلاقی وجه الزام و ضمانت اجرایی ندارد، طبعاً جایگاه علم حقوق در مباحث خانواده در صدر قرار می‌گیرد.

متاسفانه در بسیاری از قوانین با نگرش یکسویه یا در برخی موارد با هدف استیفای حقوق عضوی که حقوق او در معرض تضییع است، بیش از آن‌که به احیای حقوق عضو مورد نظر کمک نمایند به تلاشی خانواده کمک کرده‌اند.

در این کتاب سعی شده لوازم چنین نگرشی به حقوق خانواده را از جوانب مختلف و با رویکردی نسبتا فراگیر مهیا شود، به‌گونه‌ای که هم مسایل دینی و بومی و هم مسایل ناشی از تعاملات جهانی امروز که در حقوق خانواده کشور ما دخیل بوده‌اند، مطمح نظر قرار گیرد.

درباره نویسنده کتاب حقوق خانواده

دکتر محمد روشن دارای تحصیلات خارج فقه و اصول و دکترای حقوق خصوصی است. ایشان هم اکنون رئیس دانشگاه سوره، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی است.

تخصص ایشان در زمینه حقوق خانواده، حقوق کودک و حقوق زن است. دکتر روشن ۸۱ مقاله در مجلات داخلی و خارجی علمی پژوهشی و ۶۸ مقاله در کنفرانس‌های داخلی و خارجی ارائه نموده‌است.

منبع: انتشارات جنگل

ارسال نظر

وارد کردن نام و نام خانوادگی، اختیاری است

(ضروری)